Conferencia: El estudio de la huella de carbono como herramienta de gestión en las explotaciones lecheras

Uviéu, 08/04/2021 19:00

Lliteratura

Conferencia: El estudio de la huella de carbono como herramienta de gestión en las explotaciones lecheras
Uviéu

Dirixío pa: tolos públicos

Salón d´Actos del RIDEA

Plaza de Porlier, 9- 1º

33003 Oviedo

T: 984 182 801

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Preciu: entrada de baldre

Impartida pol Dr. Fernando Vicente Mainar. Investigador responsable del Prograna de Producción de Lleche del SERIDA.

Conferencia enmarcada nel ciclu de conferencies La producción láctea en Asturias: Evolución hacia el Reto Circular 2030. Ciclu de conferencies que se desendolquen nel mes d´abril coordinaes por D.Juan José Mangas Alonso y D.Tomás Emilio Díaz González, Miembros Numerarios Permanentes del RIDEA.

La Buelga de Carbonu ye un indicador de les emisiones de gases d´efectu invernaderu que se producen en cualquier actividá productiva. Cuantifícase por aciu un Analís de Ciclu de Vida qu´evalúa los impactos ambientales en toles sos etapes: xeneración, producción, procesáu, distribución, usu y eliminación. La producción llechera, poro, xenera emisiones de gases d´efectu invernaderu tanto na mesma esplotación (directes) como fuera d´ella (indirectes) y son consecuencia de tolos procesos productivos implicaos na ganadería. Sicasí, el mensaxe que se tresmite a la sociedá ye munches veces simplayu, poniendo a la ganadería nel puntu de mira como principal responsable del cambéu climáticu. Esti mensaxe, amás d´inciertu, ye peligrosu porque estropia la visión que la sociedá tien del sector primariu. Ye, poro, importante esclariar esti mensaxe dende la comunidá científica, esplicando les fontes d´emisión de los gases d´efectu invernaderu, la contribución real que tien la producción de lleche y les posibilidaes práctiques pa amenorgar les emisiones. Consideráronse distintes estratexes p´amenorgar o apangar les emisiones de gases d´efectu invernaderu na producción de lleche en distintos escenarios: optimizar l´alimentación, aumentar la producción incrementar la eficiencia de conversión del alimentu, reforzar l´autosuficiencia alimentaria, reutilizar escretar, etc. Nesta conferencia pretende mostrase que la cuantificación de la buelga de carbonu na producción de lleche ye una ferramienta útil para identificar les fontes y puntos d´emisión y, d´esta miente, poder evaluar distintes estratexes pal so amenorgamientu o mitigación.